Door één ‘flexibele’ tuinder krijgen dertien bedrijven stroom in Zevenhuizen

In Zevenhuizen worden 13 bedrijven extra aangesloten op het stroomnetwerk. Er is één tuindersbedrijf bereid om flexibel gebruik te maken van het stroomnet en daarom kunnen dertien nieuwe bedrijven ook aangesloten worden. Netbeheerder Liander heeft in de regio Zevenhuizen en Boskoop de mogelijkheden voor ‘flexvermogen’ onderzocht. In Boskoop is vooralsnog geen extra ruimte gevonden om bedrijven aan te sluiten.

24 oktober 2024
Zuid-Holland
Kassen van een glastuinder van buitenaf. Door het glas zie je de gloed van de lampen die binnen aan staan

Sinds september 2023 is de maximale capaciteit van het elektriciteitsstation in Zevenhuizen bereikt. Monique Hoogwijk, regiomanager van Liander noemt wat in Zevenhuizen mogelijk is ‘een goed voorbeeld’. “Samen houden we het stroomnet toegankelijk, ondanks de drukte. Naast uitbreiding en verzwaring moeten we ook blijven kijken waar er extra ruimte is en die beter verdeeld kan worden. Daarom moedigen we bedrijven aan om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden om de afname te spreiden zodat we het stroomnet voor iedereen beschikbaar houden.”

Liander heeft samen met het tuindersbedrijf gekeken naar het elektriciteitsverbruik en concludeerde dat er flexibele vermogen beschikbaar is voor 13 nieuwe bedrijven die op de wachtlijst stonden in Zevenhuizen. Het tuindersbedrijf ontvangt een vergoeding voor de flexibiliteit. Voor nieuwe bedrijven blijven we de mogelijkheden voor flexibiliteit onderzoeken in de regio.

Boskoop

Liander heeft naast Zevenhuizen ook onderzocht of ondernemers in regio Boskoop bereid waren tot ‘flexibel’ gebruik maken van het stroomnet. Er is één bedrijf gevonden in Boskoop, maar door de omvang van de drukte op het net, biedt dat onvoldoende ruimte voor nieuwe klanten. In dit gebied blijven bedrijven vooralsnog op de wachtlijst staan.  

Uitbreiding elektriciteitsnet

Liander werkt de komende jaren volop aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet in de regio Holland-Rijnland. De komende twee jaar wordt hiervoor in deze regio 394 miljoen euro geïnvesteerd. Kijkend tot 2033, bouwt we samen met TenneT in de regio twee grotere elektriciteitsstations (150kV); één in Zuidplaspolder bij Zevenhuizen en één in Hazerswoude-Rijndijk.