Nieuwbouw

Bouw elektriciteitsstation Zeeburgereiland in Amsterdam van start

De bouw van het nieuwe elektriciteitsstation op Zeeburgereiland is gestart. Het nieuwe hoogspanningsstation gaat bedrijven en woningen in de stadsdelen Oost en Centrum van stroom voorzien. Leerlingen van basisschool De Optimist hebben samen met Amsterdams stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting, netbeheerders TenneT en Liander, Qirion en aannemer Mobilis, de bouw van het station symbolisch in gang gezet. Met de start van de bouw zetten netbeheerders TenneT en Liander een belangrijke stap in de uitbreiding van het Amsterdamse elektriciteitsnetwerk.

8 januari 2025
Amsterdam
Een afbeelding waarvan je vanaf de bovenkant neerkijkt op het nieuw te bouwen elektriciteitsstation op Zeeburgereiland. Het is een schets van hoe het er uit moet komen te zien. Je ziet ingekleurd de gebouwen van het station

Het elektriciteitsnet in Amsterdam zit vol. Er wordt door de netbeheerders keihard gewerkt om de wachtlijsten niet verder te laten groeien en waar mogelijk terug te dringen. Tegelijk moet woningbouw mogelijk blijven en wil de stad verder verduurzamen. Dit nieuwe elektriciteitsstation is een belangrijke puzzelstuk voor Zeeburgereiland, het oostelijk havengebied en een deel van het centrum van Amsterdam. Dankzij het nieuwe station kan de uitbreiding van woningbouw in de directe omgeving doorgaan, zoals de 5.500 geplande woningen in de Sluisbuurt.

Netcongestie

TenneT bouwt het nieuwe 150.000 volt-hoogspanningsstation onder andere voor Liander.  Met de realisatie van het nieuwe station, komt er ongeveer 100 megawatt (MW) aan vermogen op het elektriciteitsnet beschikbaar. Er wordt natuurinclusief gebouwd. Zo worden de daken bedekt met sedum, kruiden en grassen. Verder worden op de gebouwen insectenhotels en in de gevels nestkasten voor zwaluwen geplaatst. De verwachting is dat het elektriciteitsstation eind 2027 is gerealiseerd. Alleen kan een deel van het beschikbare vermogen door netcongestie in Noord-Holland, op het moment van ingebruikname nog niet volledig worden benut. Station Zeeburgereiland wordt straks gevoed door de 150.000 volt- verbinding tussen Diemen en Wijdewormer. De buizen onder de snelweg A10 waar de kabels straks inliggen zijn al aangelegd.

Kabelverbindingen

Het elektriciteitsstation komt op een bedrijvenstrook aan de Amsterdamse Marie Baronlaan, op het terrein tussen het recyclepunt in de buurt en de Faas Wilkesstraat. Hier wordt de stroom die binnenkomt, met een spanning van 150.000 volt omgezet naar een middenspanning van 10.000 volt. Via drie nieuwe kabelverbindingen transporteert Liander deze stroom onder andere naar het Oostelijk-Havengebied. Daarnaast gaat TenneT een nieuwe 150.000 volt kabelverbinding aanleggen, die loopt van Zeeburgereiland naar het elektriciteitsstation Rhijnspoor in het centrum van Amsterdam. De exacte routes van de nieuwe kabelverbindingen zijn nog niet bekend.

Ontlasten bestaande stations

Liander is van plan om in het voorjaar van 2025 twee gestuurde boringen uit te voeren onder het Amsterdam-Rijnkanaal voor de nieuwe kabelverbindingen die lopen van het nieuwe elektriciteitsstation op Zeeburgereiland naar Sporenburg en de Cruquiusbuurt in het Oostelijk havengebied. Nu wordt dit gebied van stroom voorzien door elektriciteitsstation Hoogte Kadijk. Dit station heeft onvoldoende capaciteit voor de toekomst. Het voorziet op dit moment een relatief groot gebied in de stad van stroom, waaronder grote delen van stadsdeel Oost en een deel van het centrum.  Met komst van station Zeeburgereiland worden enkele bestaande stations ontlast, waaronder het station op Hoogte Kadijk. Dit is belangrijk omdat de ruimte in de stad voor nieuwe en grotere elektriciteitsstations schaars is. De boringen onder het Amsterdam Rijnkanaal worden nu al uitgevoerd omdat de versterking van het elektriciteitsnet in dit gebied een grootschalig en meerjarig project is. Er hangen diverse deelprojecten met elkaar samen, waaronder deze boringen, om dit mogelijk te maken. Op het moment dat er weer voldoende capaciteit beschikbaar is op het hoogspanningsnet, kunnen Liander en TenneT met deze uitbreidingen de toekomstige verduurzamings- en groeiambities in Amsterdam blijven faciliteren.

 Leerlingen van basisschool De Optimist starten symbolisch de bouw van het elektriciteitsstation.