150 klanten in Amsterdam van de wachtlijst
Netbeheerder Liander heeft circa 150 klanten van de wachtlijst geholpen en aan kunnen sluiten op de elektriciteitsstations die worden gevoed door het grote elektriciteitsstation Hemweg in het westelijke havengebied van Amsterdam. De klanten bevinden zich hoofdzakelijk in het westelijke deel van Amsterdam. Het helpen van deze klanten is mogelijk geworden doordat twee klanten hun aanvraag hebben teruggetrokken. Daarnaast bleek dat nieuwe klanten die in 2023 zijn aangesloten het elektriciteitsnet minder belasten dan gedacht. Door deze uitzonderlijke combinatie is er ruimte vrij gekomen op station Hemweg. Dankzij deze ruimte hebben 150 klanten een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen. Of ze kunnen binnen hun bestaande aansluiting meer gaan gebruiken.
De Hemweg is het grootste elektriciteitsstation van Liander en een van de belangrijkste elektriciteitsknooppunten van Amsterdam. Het voorziet bijna heel Amsterdam West en een deel van Zaanstad van stroom. Na de aankondiging van capaciteitstekorten (congestie) in december 2021 is Liander gestart met een onderzoek of meer capaciteit kan worden gecreëerd wanneer ondernemers met een bestaande aansluiting hun vermogen flexibel zouden inzetten. Als onderdeel van dit onderzoek is ook naar de technische mogelijkheden gekeken om de capaciteit op het net te vergroten. Hierdoor konden er al in augustus 2023 60 ondernemers worden geholpen. Dit waren bestaande klanten die meer capaciteit op hun bestaande aansluiting kregen, maar ook nieuwe klanten.
Aanvragen teruggetrokken en minder capaciteit nodig
Twee klanten hebben hun aanvraag voor meer capaciteit teruggetrokken, omdat zij nog geen definitieve investeringsbeslissing hebben genomen. Zij zien daarom af van de voor hen beschikbare capaciteit. Dit is meegenomen in het congestiemanagementonderzoek voor het elektriciteitsstation Hemweg dat vandaag is gepubliceerd. Er zijn geen klanten gevonden die hun vermogen flexibel in willen zetten tegen een vergoeding. Hiermee zou nog extra capaciteit vrij kunnen worden gemaakt. Uit onderzoek blijkt ook dat een aantal in 2023 aangesloten klanten op station Hemweg het elektriciteitsnet minder belasten. Ze hebben minder vermogen gebruikt dan ze hadden aangevraagd. Er is daarmee meer capaciteit beschikbaar dan vooraf berekend.
Het blijft belangrijk om als bedrijf goed te kijken naar het eigen elektriciteitsverbruik en de aansluiting die hiervoor nodig is. Een kleinere aansluiting scheelt niet alleen kosten, het creëert ook capaciteit voor andere bedrijven om zich te vestigen of te verduurzamen. Recent is bijvoorbeeld Transdev in Amstelveen van een 10 MVA (Mega Volt Ampère) naar een 2 MVA aansluiting gegaan, door efficiënter bussen op te laden. Hierdoor komt 8 MVA vrij en dat is vergelijkbaar met de stroombehoefte van 8000 woningen. Bedrijven die capaciteit kunnen inleveren kunnen hierover in gesprek gaan met Liander.
Drie tot vier keer zoveel stroom
In 2050 verbruikt Amsterdam drie tot vier keer zoveel stroom als nu. Om de groei en verduurzaming van de stad mogelijk te blijven maken, komen er maximaal 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes bij tot aan 2050. Een ruime verdubbeling. Ook worden er tientallen nieuwe grote elektriciteitsstations gebouwd en bestaande stations uitgebreid om de groei en verduurzaming mogelijk te maken. Om dit allemaal met elkaar te verbinden is tot 1.600 kilometer kabel in de stad nodig. Samen met de gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf en TenneT blijft Liander onverminderd werken aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Dit blijft nodig om de ontwikkelingen in de stad en het havengebied van elektriciteit te kunnen voorzien.