Aandeel groen gas stijgt in 2022, maar minder snel dan noodzakelijk
Cijfers van de Nederlandse Netbeheerders laten zien dat de productie van groen gas in Nederland in 2022 is gestegen naar 2,25 TWh. Dit staat gelijk aan 230 miljoen kuub ofwel 0,23 BCM. In het verzorgingsgebied van Liander steeg de productie van groen gas in 2022 met 11,6% ten opzichte van een jaar eerder naar 66,3 miljoen kuub.
In vergelijking tot 2021 - waar de totale hoeveelheid op 221 miljoen kuub lag - betekent dit een groei van 4%. Deze groei staat in schril contrast met de groei van ruim 12% in 2021 en de ambitie van de sector en rijksoverheid om te groeien naar 2 BCM in 2030, wat een groei van 31% per jaar vereist.
In het Programma Groen Gas spreekt het kabinet de ambitie uit in Nederland 2 miljard kuub (2 BCM) groen gas te produceren in 2030. Om dit te realiseren, is de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 31% nodig. De huidige, afvlakkende groei van de groen gasproductie baart het Platform Groen Gas zorgen. Hierdoor ontstaat het risico dat deze ambitie buiten beeld raakt. En de potentiële bijdrage van groen gas aan de verduurzaming van de warmtevoorziening en het energiesysteem niet gerealiseerd kan worden.
Groen gas
Groen gas is een duurzame variant van aardgas en wordt geproduceerd uit groente-, fruit-, tuinresten, slib, agrarische reststromen en mest. Het grote verschil met fossiel aardgas is dat groen gas volledig circulair en altijd beschikbaar is. Bijkomstig voordeel is dat het direct ingevoed kan worden op het reguliere gasnet en consumenten geen verschil merken tussen aardgas en groen gas. In de energietransitie heeft groen gas een belangrijke functie. Het biedt namelijk een CO2-neutrale oplossing in situaties waar toepassing van groene stroom niet rendabel of technisch onmogelijk is. Voorbeelden hiervan zijn verwarming van oude gebouwen/wijken, industriële processen met hoge temperaturen, zware mobiliteit en elektriciteitsvoorziening wanneer het windstil en bewolkt is.
Redenen voor de afgevlakte groei
De afgevlakte groei van de groen gasproductie in 2022 is een gevolg van een aantal factoren. Afgelopen jaar hebben een aantal invoeders een dip ervaren door overnames. Een aantal anderen zijn gestopt, omdat invoeding niet rendabel bleek na beëindiging van de SDE-subsidie. Een andere belangrijke oorzaak vormt de prijsstijging van biogrondstoffen. Het is een groot probleem voor de groen gasproductie in Nederland dat sommige Europese landen hogere subsidies verstrekken, waardoor grondstoffen worden aangezogen door buitenlandse projecten. Het is zaak deze ontwikkelingen het hoofd te bieden en te keren.
Optimistisch vooruitzicht
Toch zijn er ook redenen voor optimisme. De marktcondities voor groen gas verbeteren sterk door stijging van de gasprijs en aangekondigd stimuleringsbeleid vanuit de overheid. Vanwege de lange doorlooptijd van nieuwe groen gasprojecten - drie tot acht jaar van aanvraag tot realisatie van een installatie - zien we de effecten hiervan nog niet terug in de productiecijfers. Het is wel merkbaar dat de interesse in groen gas sterk toeneemt, bijvoorbeeld door het aantal informatieaanvragen bij netbeheerders. Om alle initiatieven, innovaties en daarmee de opschaling van groen gas te realiseren, werkt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan verschillende stimuleringsinstrumenten zoals de bijmengverplichting en subsidie voor vergassing. Liander ondersteunt het ministerie hierin waar mogelijk, rechtstreeks, via Netbeheer Nederland of via het Platform Groen Gas.
Ondertussen werkt Liander samen met de andere leden van het Platform Groen Gas verder aan het behalen van de 2 BCM-doelstelling in 2030.